Tuesday, February 28, 2006

 

Nog een tip voor wie naar Parijs gaat.


Parijzenaren leven vooral buiten de eigen woning.
Ze werken buitenshuis, ze eten buitenshuis en ze vermaken zich buitenshuis.
Let maar eens op de inrichting van hun appartementen en huizen als je stiekem door de (vaak openstaande) ramen kijkt. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zijn de mensen op straat.
Het ontbijt is heel eenvoudig. Een kop koffie met een croissant vaak gegeten in een café is het begin van de dag. Maar in de middaguren wordt veel ingehaald. Het middageten is in de restaurants vaak de belangrijkste activiteit van de dag. Volledige menu’s inclusief een aperitiefje en een glaasje wijn worden geserveerd. Sommige restaurantjes doen dit alleen ’s middags, ’s avonds kun je geen menu meer bestellen. Vele mensen in Parijs en met name de forensen gebruiken, als het weer dit enigszins toestaat, hun lunch buiten. In de vele parken en parkjes, die voor Parijs als een groene long fungeren en voor jong en oud vertier geven, staan banken en rond het middaguur zijn die allemaal door etende mensen bezet. Ook langs de Seine en rond bepaalde pleinen wordt druk geluncht en van de buitenlucht genoten.
Opvallend is de keurige staat waarin die parken verkeren en meestal is ook een “gardien” aanwezig, die alles goed in de gaten houdt. Na zonsondergang gaan die parken op slot tot de zon weer opkomt en de gardien zijn of haar werk weer hervat.

In de loop der jaren hebben we ook geleerd om onze lunch te gebruiken in de parken en hebben gemerkt, dat het behalve zeer prettig ook erg goedkoop is om dit te doen.
We halen vooraf bij de bakker het nodige stokbrood (een half per persoon) en in een nabij gelegen supermarche’s de z.g. “onzen” en drank. De onzen kunnen bestaan uit een lekker salade, een stukje franse kaas, tarama, rilette, worst of een stukje paté. Alles wat je in de supermarché kunt kopen en wat je lekker vindt. De drank kan een fles frisse melk zijn, maar ook een frisdrankje, een blikje bier of zelfs een lekker flesje witte of rode wijn is niet te versmaden. Pas wel op met het kopen bij de gespecialiseerde winkels, daar ben je veel duurder uit. De afgelopen jaren hebben we voor € 2,5 tot € 5 per persoon aardig uit de voeten gekund, een bedrag, dat je anders voor een kopje koffie kwijt bent.
Tip: voor een uitstekend bakje koffie bij de Mc Donalds ben je natuurlijk veel minder kwijt. Een aanrader mede omdat die zaken op de meest strategische plaatsen in de stad te vinden zijn en je ook voor dezelfde prijs de koffie op het terras kunt nuttigen.
Tip: Als voorbereiding voor de lunch buiten moet je wel een mes, een plankje, een flesopener, de nodige glazen of bekers en een handdoekje meenemen. Een standaard setje zit steeds in onze rugzak. Na de lunch spelen we het bestek even af en ’s avonds in het hotel doen we even de afwas.
Tip: Hou er wel rekening mee, dat rond het middaguur vele Parijzenaars naar het park komen en het soms druk kan zijn. Banken blijven soms lang bezet omdat ook vele mensen een dutje doen of de krant willen lezen.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?